lørdag den 17. april 2010

Refundering af moms - en mulighed for udlandsdanskere

Jeg får spørgsmålet igen og igen: Hvordan fungerer det med tilbagebetaling af moms, når man bor i udlandet? Alle jer læsere, som ikke er eller på vej til at blive udlandsdanskere, kan bare springe det her indlæg over. Jeg skal gøre mit bedste til at forklare reglen og procedurerne bag.
Start med at finde told-kontoret i lufthavnen.

Regel: Hvis du er bosiddende uden for EU, er du berettiget til momsrefundering på køb over 300 kroner foretaget i DK.

Der findes groft sagt to procedurer:

1. Køb som overstiger 300 kroner i butikker, der IKKE kører med Global Refund check (fx Bianco, Vero Moda, apoteker, boghandler, Matas m.fl.).

Når du betaler varen spørger du til, hvem du skal sende bonnen/kvitteringen retur til, når den er blevet stemplet i tolden i lufthavnen. Nogle gange er det butikken selv. Andre gange er det et hovedkontor et eller andet sted.

FØR du tjekker ind, finder du toldkontoret i lufthavnen og får dine stempler på hver bon. Tolden kan bede om at se varen, derfor skal du have din kuffert ved siden af dig.

Når du kommer hjem putter du bonnen evt. sammen med et følgebrev med dit kontonummer ned i en kuvert og sender den til rette vedkommende.

Kort tid efter overføres noget af momsen til din konto.

2. Køb som overstiger 300 kroner i butikker, der kører med Global Refund checks.
(fx Bilka, Intersport, Neye, Synoptik, H&M m.fl.)

Når du betaler varen, og fortæller, at du ønsker momsen refunderet, så beder butikken dig om at udfylde en check med dit navn, adresse og pasnummer evt. kontonummer. Bonnen sættes fast på checken, som du får med dig.

FØR du tjekker ind, finder du enten Danske Bank eller i kontoret lige ved siden af, hvor de tager mod andre checks (jeg kan bare ikke huske hvad kontoret ved siden af Danske Bank hedder). De kan bede om at se varen, derfor skal du have kufferten ved dig.

Momsen refunderes med det samme med kontant udbetaling eller overføres til din konto efter få dage, og du behøver ikke gøre noget, når du kommer hjem/til din udlanske adresse.


PS. Du kan vælge at donere refunderingen til SOS Børnebyerne - langsigtet hjælp til nødlidende børn - ved at skrive under på deklarationen på bagsiden af checken.

Hvad der ellers ligger i procedurerne:
Få butikker vil se dit pas, når de udfylder checken. Andre beder dig om at udfylde det, når du kommer hjem. Ha' evt. en kopi af dit pas på dig, når du handler i DK.

I Kastrup har vi oplevet, at tolderen spurgte efter, om vi kunne bevise, at vi arbejdede og boede i udlandet. Det havde vi ikke, men blev bedt om at have det næste gang. Her kunne det være en kopi af kontrakt med firmaet. Den kunne jeg så som spouse have på mig.

Forretningerne refunderer typisk mellem 12% og 20% af momsen. Flertallet refunderer omkring de 12-14%.

Skriv navn og adresse og kontonummer på bagsiden af bonnerne, der skal stemples.

Har du en udenlandsk konto, kan butikken godt kræve betaling for at overføre pengene. Har du en dansk konto, koster det ikke noget.

I Billund lufthavn foregår stemplingen ét sted. I Kastrup skal du henvende dig op til tre forskellige steder: et sted for stempling af bonner, et sted for refundering af én slags check, og et andet sted for refundering af en anden slags check. Heldigvis ligger de tre steder på samme "gade" i terminal 3.

Især procedure 1, hvor man skal hen og sende bonnerne retur til forretningen kan forekomme lidt omstændig, og det må være op til én selv, om beløbet er arbejdet værd. Jeg plejer at aftale med butikken, at jeg scanner og mailer den told-stemplede bon til dem sammen med oplysning om kontonummer. Det accepterer de fleste.

Bonner der er mere end 3 måneder gammel kan ikke told-stemples.

Vores datter, Sarina på 13 år, har forsøgt sig med at bede om refundering af momsen, når hun har handlet. Det har butikker nægtet at gøre. Det er en fejl og/eller uvidenhed fra butikkens side, for der er ingen aldersbegrænsning i forbindelse med momsrefusion.

Rejser du retur til dit hjemland med varen inden der er gået 6 måneder, skal du betale momsen ved ankomst til DK.

Du kan ikke få refunderet varer, som er købt hos udenlandske firmaer, mens du er i DK. Du køber fx en mobil fra USA eller et sted i Europa og får det tilsendt en adresse i Danmark, mens du er på ferie. Momsen for denne ting kan ikke refunderes.

5 kommentarer:

  1. når man så vender tilbage til gode gamle danmark igen for at bo her igen..og man tager evt dengang momsrefund varer ind i landet igen.. skal man så betale momsen denne gang på de gamle varer.. fordi varen egentlig kommer ind i landet igen???
    også selvom... dem måske bliver foræret væk til en anden der bor i dk??

    SvarSlet
  2. Hej Anonyme
    Puhha, et godt spørgsmål, som jeg ikke kan besvare. Jeg har netop forsøgt at google mig frem til et svar, men uden held.
    Skriv endelig svaret her på bloggen, hvis du finder det.
    Hilsen Mia

    SvarSlet
  3. Hej Anonyme
    Så har jeg fundet svaret_
    Hvis varen føres retur til Danmark inden den er 6 måneder gammel, ja, så skal du betale momsen tilbage.
    Hilsen Mia

    SvarSlet
  4. er det mulligt at købe en dansk vare fra udlandet som udlandsdansker og enten få den sendt til sig, eller få en fra Danmark til at tage den med til sig.

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg er interesseret i samme spørgsmål.

      Slet