tirsdag den 23. november 2010

Så blev NCCI født

I dag er en stor dag for de nordiske lande (Danmark, Norge, Sverige, Finland og Island) og nordiske virksomheder i Bangladesh. De er gået sammen i et Nordic Chamber of Commerce and Industry (NCCI).
Forud for indvielsen i dag ligger 1½ års projektarbejde, som jeg en overgang før sommerferien deltog i som konsulent. Jeg skulle have fortsat arbejdet efter sommerferien, men kunne ikke på grund af opholdet i Danmark.
Før frokost fandt selve etableringen sted med stiftelse af en komité. Efter frokost var der taler fra blandt andet de tre ambassadører, Norges, Sveriges og Danmarks, Norges udviklingsminister samt Bangladeshs handelsminister. På billedet oven for ses panellet af prominente talere, FØR kamerafolkene stillede sig op på rad og række (se billedet herunder).
Der var mødt mange jakkesæt og få nederdele op fra virksomheder i landet. Flere andre lande har også et Chamber of Commerce and Industry, der var repræsenteret.
Dagen tegner til at være en god begyndelse på en organisation, der er tiltrængt. De nordiske virksomheder har behov for at stå sammen og samarbejde med relevante, lokale personer om de fælles udfordringer de møder her i landet. Men det slog mig da, at der er langt fra de reelle problemer - udfordringer! - som virksomhederne har i deres hverdag her i landet og så til de taler, der blev holdt i dag. At det fx er tilladt bengalsk politi at inddrage biler fra virksomheder, når det passer dem. At virksomhederne ofte møder krav om betaling under bordet for at få ting gennem tolden etc. er jo symptomatiske problemer, der kræver mere end god vilje at få bugt med. Men at stå sammen og som udgangspunkt synliggøre problemstillinger har altid været en god ting. Jeg afventer med spænding, hvordan den nyvalgte komité vælger at bruge sine kræfter her i begyndelsen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar